Slovensky skijumping

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nový ročník Svetoveho pohara štartuje v Kuusame

Kvalifikáciou na veľkom mostíku vo fínskom Kuusame vo štvrtok večer odštartuje nový ročník Svetového pohára v skokoch na lyžiach.

zdroj: http://sport.aktuality.sk/zimne-sporty/skoky/skoky-na-lyziach-sp-novy-rocnik-startuje-v-kuusame 

Kvalifikáciou na veľkom mostíku vo fínskom Kuusame vo štvrtok večer odštartuje nový ročník Svetového pohára v skokoch na lyžiach.

Slovenský reprezentant Tomáš Zmoray ouvertúru vynechá a do kolotoča prestížneho seriálu naskočí až 4. decembra v nórskom Trondheime. Skokanov čakajú v novej sezóne okrem SP ešte ďalšie tri vrcholy - na prelome rokov tradičné Turné štyroch mostíkov v Nemecku a Rakúsku, vo februári zimná olympiáda vo Vancouveri a v marci majstrovstvá sveta v letoch na mamuťom mostíku v slovinskej Planici.
     
Najväčšími favoritmi na zisk cenných trofejí budú opäť Rakúšania. Veľký krištáľový glóbus obhajuje Gregor Schlierenzauer, ktorý v uplynulej sezóne dosiahol 13 víťazstiev a nazbieral rekordných 2083 bodov.

"V príprave som tvrdo pracoval na tom, aby som v olympijskej sezóne nadviazal na tieto úspechy. Ak budem podávať dobré a stabilné výkony, som presvedčený, že výsledky sa dostavia," povedal pre agentúru APA Schlierenzauer, ktorý bude mať v rakúskom tíme silnú konkurenciu.

Na najvyššie méty totiž myslia aj víťaz Turné a majster sveta Wolfgang Loitzl či dvojnásobný olympijský šampión z Turína 2006 Thomas Morgenstern.
     
Fanúšikovia v Kuusame budú veľmi zvedaví na návrat Janneho Ahonena. "Lietajúci Fín" a dvojnásobný držiteľ glóbusu vlani oznámil ukončenie kariéry, no v marci oznámil návrat do skokanského kolotoča. Karty v popredí by mali miešať aj Nóri.

V príprave sa v dobrom svetle ukazoval dvojnásobný olympijský víťaz zo Salt Lake City 2002 Švajčiar Simon Ammann, ktorý v ročníku 2008/2009 skončil v celkovom poradí SP druhý. "Harry Potter" dlho viedol, no v závere neodolal mohutnému finišu Schlierenzauera. Po rokoch stagnácie by radi výraznejšie prehovorili do poradia na popredných priečkach aj Nemci.
     
Slovák Zmoray, ktorý má už istú miestenku na ZOH vo Vancouveri, ladil formu na novú sezónu v Lillehammeri. Do Kuusama necestoval, no v Trondheime už chýbať nebude a štartovať by mal aj na ďalších podujatiach SP v Harrachove, v Engelbergu i na všetkých štyroch dieloch Turné.

"V Lillehammeri sme boli šesť dní a mali sme tam výborné podmienky na prípravu. Olympijský mostík bol dobre upravený a prialo nám aj počasie. Tomáš absolvoval 80 skokov," pochvaľoval si Zmorayov tréner Milan Filipko. Úspechom bude každý postup do hlavnej súťaže. "Konkurencia je veľká, no na každom podujatí SP sa pokúsime prebojovať medzi elitnú päťdesiatku."
      
Kalendár Svetového pohára v skokoch na lyžiach v sezóne 2009/2010
27.-28. november: Kuusamo (Fín.)... súťaž družstiev, súťaž jednotlivcov
5.-6. december: Trondheim (Nór.)... 2x súťaž jednotlivcov
12.-13. december: Harrachov (ČR)... 2x súťaž jednotlivcov
19.-20. december: Engelberg (Švajč.)... 2x súťaž jednotlivcov
29. december: Oberstdorf (Nem.)... 1. diel Turné štyroch mostíkov
1. január: Garmisch-Partenkirchen (Nem.)... 2. diel Turné
3. január: Innsbruck (Rak.)... 3. diel Turné
6. január: Bischofshofen (Rak.)... 4. diel Turné
9.-10. január: Bad Mitterndorf (Rak.)... 2x lety na lyžiach
16.-17. január: Sapporo (Jap.)... 2x súťaž jednotlivcov
22.-23. január: Zakopane (Poľ.)... 2x súťaž jednotlivcov
30-31. január: Oberstdorf (Nem.)... 2x lety na lyžiach
3. február: Klingenthal (Nem.)... súťaž jednotlivcov
6.-7. február: Willingen (Nem.)... súťaž jednotlivcov, súťaž družstiev
6.-7. marec: Lahti (Fín.)... súťaž jednotlivcov, súťaž družstiev
9. marec: Kuopio (Fín.)... súťaž jednotlivcov
12. marec: Lillehammer (Nór.)... súťaž jednotlivcov
14. marec: Oslo (Nór.)... súťaž jednotlivcov

Svetovy pohar | stály odkaz

Komentáre

  1. Kuusamo- startovna listina
    publikované: 26.11.2009 12:35:24 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014