Slovensky skijumping

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ci skokanky vystartuju na ZOH v Vancouveri?

Medzinarodny olympijski vybor nadalej nechce dovolit start skokaniek na ZOH v Vancouveri.Skupina skokaniek z USA pre kanadské médiá vyhlásila, že predstaviteľky tohto športu sa obrátia na najvyšší súd v Britskej Kolumbii s podnetom voči organizačnému výboru ZOH 2010 (VANOC) o diskriminaciu zien.

zdroj: www.slz.sk  

VANCOUVER 21. mája (SITA, AP) - Snaha o zaradenie ženských skokov na lyžiach do programu zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri bude mať pokračovanie na súde. Skupina skokaniek z USA totiž pre kanadské médiá vyhlásila, že predstaviteľky tohto športu sa obrátia na najvyšší súd v Britskej Kolumbii s podnetom voči organizačnému výboru ZOH 2010 (VANOC). "Ideme na súd s niekoľkými ženskými skokankami na lyžiach zo svetovej špičky," informovala Deedee Corradiniová, bývalá starostka Salt Lake City, dejiska ZOH 2002. Zároveň však spresnila, že jej skupina nie je žalujúcou stranou sporu, v ktorom ide o otázku, či sú ženy diskriminované, keď nemajú možnosť súťažiť pod piatimi kruhmi v tejto disciplíne.
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) opakovane argumentuje, že absencia ženských skokov v programe ZOH nie je prejavom nerovnoprávneho postavenia žien, ale odrazom nesplnenia technických kritérií na zaradenie.
Prezident MOV Jacques Rogge vyhlásil, že zaradenie ženskej súťaže v skokoch na lyžiach do programu ZOH 2010 by devalvovalo hodnotu medailí. Podľa lídra svetového olympijského hnutia majú skoky na lyžiach medzi ženami v globálnom meradle iba asi 80 pretekárok a ani v ďalších aspektoch toto odvetvie nespĺňa kritériá na získanie prívlastku olympijské. "Keď máte tri medaily rozdeliť medzi 80 žien, ktoré pravidelne súťažia na medzinárodnej úrovni, percento možnosti získať jeden z kovov je príliš vysoké. V ostatných odvetviach hovoríme o stovkách tisícok, ak nie miliónoch športovcov dosahujúcich solídnu úroveň, a to na jednu jedinú medailu. Nechceme, aby medaily strácali na hodnote. Nejde o diskrimináciu, ale o rešpektovanie základných technických pravidiel, ktorými sa riadi olympijský šport na celom svete. To je hranica, za ktorú nepôjdeme," odkázal Rogge.
Šport ašpirujúci na prívlastok olympijský musí splniť kritérium dvoch absolvovaných svetových šampionátov, skoky na lyžiach žien budú mať svoju premiéru na MS až budúci rok v Liberci. Odvetvie má 135 aktívnych pretekárok zo 16 krajín, čo je viac, ako eviduje napríklad ženský snoubordkros, skikros alebo boby. Jeho stúpenci tiež argumentujú historickou analógiou, že ženský maratón mal pred olympijskou premiérou v Los Angeles 1984 tiež iba jednu svetovú šampiónku


Skoky zien a dievcat | stály odkaz

Komentáre

  1. A Slovensko nema ani skokanky na lyziach ani skacuce na lyziach deti :(
    To je zaujmave. Na Slovensku zeny hraju aj hokej a dokonca maju sancu postupit na ZOH do Vancouver a ziadna Slovenka neskace na lyziach? Ved tento sport je ovela bezpecnejsi ako hokej.
    Preco na Slovensku tento krasny sport akym su skoky na lyziach su odsudene na umretie? Preco nikdo nepoda skokanom pomocnu ruku a nesnazi sa do skokov pritiahnut deti (chlapcov aj dievcata)? Ci niekdo pomoze opravit male mostiky pre deti a zaciatocnikov?
    publikované: 23.05.2008 09:00:07 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hmmm
    Ja mám inú otázku: Či slovenský skokani vyštartujú na ZOH 2010 v Vancouveri?
    publikované: 23.05.2008 15:41:24 | autor: Mato (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. pre mata
    nevystartuju :-) neni sanca, mame len samych supnych
    publikované: 23.05.2008 16:05:33 | autor: mato2 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. @mato2
    Co chyba nasim skokanom? Chybaju poriadne kombinezy, poriadne lyze, poriadne treningove mostiky a moznost startu v skokanskych sutaziach. Pokial toto nebudu mat, nemozeme od nich ani vela ocakavat, lebo nie je mozne aby niekdo na "ojazdenom starom aute" mohol dostihnut niekoho v "bolide F1".
    Ja dufam, ze sa konecne niekdo so SLZ zlutuje nad skokanmi a pohlada im poriadneho sponzora, aby skokani mali moznost aspon castejsie sutazit na zahranicnych mostikoch a vtedy budu aj poriadne vysledky.
    publikované: 23.05.2008 19:17:44 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ...
    zuzka my vieme, len mam taky pocit ze aj tak by sa nedokazali merat s najlepsimi
    publikované: 23.05.2008 22:35:12 | autor: mato (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. @mato
    Pamatas kde boli pred par rokmi Nori? Kdo by vtedy povedal, ze ti skokani nieco dosiahnu? A pozri co robia od casu ked k nim prisiel Kojonkoski...
    Niekedy staci malo, a druzstvo sa meni ako za dotknutim carodejskeho prutika. Zial pokial nasi nezacnu systematicky trenovat/skakat na roznych mostikoch v zahranii tak sa vela nezmeni. Najskor treba tieto mostiki poriadne poznat, aby sa mohlo na nich potom bodovat a vyhravat. Tak to robia ine teamy, cize je to jedina moznostako napredovat.
    publikované: 24.05.2008 07:59:22 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ---
    zuzka, keby zacali skor systematicky trenovat ako pises, tak by sa mozno mohli merat s najlepsimi, kto vie? ale podla mna keby tak zacali teraz uz by to take dobre nebolo, lebo predsa len vacsina najlepsich skokanov uz v 16 rokoch bodovalo (aspon v CoC... niektori aj vyhravali (gregor)) no kazdopadne je to situacia s ktorou treba sakramentsky rychlo nieco robit!
    publikované: 24.05.2008 09:53:30 | autor: mato (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. @mato
    Podla mna este nie je neskoro. Pozri sa na Adama Malysa. Svoje prve preteky SP vyhral az ked mal 18 rokov, potom mu to dost slo a potom 2 roky nic. A potom sa zacalo az dosiel do toho kym je dnes.
    Jacobsena sme tiez poznali az ked mal skoro 22 rokov, to iste Janda (bol este starsi), Ljokelsoy, Romoeren a vela innich.
    Sam Schlierenzauer moze byt ako Ahonen a moze skoncit ako Peterka ci Benkovic.
    To, ze niekdo je vyborny ako dieta ci junior nic nehovori o tom kim zostane v buducnosti.
    A preto ja stale verim v nasich skokanov. Ak sa zmenia podmienky v akych musia trenovat a "nestartovat", tak sa rychlo vsetko obrati na lepsie. Ale aby sa tak stalo, niekdo kto je za tento sport zodpovedny (cize ho za to plataia)musi zacat mysliet a nenechat vsetko na nahodu. Nahode treba proste pomoct.
    Otazka: preco Tomas Zmoray necestoval na KP do Japonska a Kanady, po skoro iste body FIS? Teraz mohol startovat v SGP a poznavat nove mostiky!
    publikované: 24.05.2008 10:39:31 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014